Psykoterapeutin valinta

Terapiasuhde perustuu asiakkaan ja psykoterapeutin vuorovaikutukseen. Psykoterapian kesto on useimmiten yhdestä kolmeen vuoteen, joten terapeutin valintaan kannattaa todella kiinnittää huomiota.

Hyvä terveys-lehden ”Terapiaa minulleko?”-artikkelissa painotettiin terapeutin valinnan merkitystä seuraavasti:

” Ei lääkäri, muttei kaverikaan. Suhdetta terapeuttiin on hankala määritellä. Hänelle pitäisi pystyä avautumaan intiimeistä ongelmista, joista edes oma äiti tai puoliso eivät välttämättä tiedä. Samalla hänen pitäisi olla sopivasti etäällä, ahdistavien tunteiden ja ajatusten yläpuolella. Moni valitsee terapeuttinsa sen perusteella, kenelle saa nopeimmin vapaan ajan. Kärsivällisyys on kuitenkin valttia ja terapeutti on syytä valita huolella.

Pitkä terapia kestää usein yhdestä kolmeen vuotta. Tutustumiskäynneillä pitäisi arvioida terapeutin kykyä pitkäaikaiseen psyykkiseen työskentelyyn. Kun kemiat kohtaavat, puhuminen on helppoa ja hedelmällistä.

Myös suuntauksellakin on väliä. Paranemista tukee parhaiten se, joka sopii omaan elämänfilosofiaan. Eri koulukuntiin tutustuminen auttaa alkuun: tahdotko keskittyä käyttäytymisen muokkaamiseen, ihmissuhteiden analysointiin ja voimavarojen lisäämiseen? ” Hyvä terveys 10/2014 s.23.

Tervetuloa tutustumaan olenko minä sopiva terapeutti juuri sinulle!

Yst. Anu

Psykoterapeutti YET, Valvira, KELA, suuntaus: ratkaisukeskeinen psykoterapia